Innan det hände i Norcia

Umbria är en fantastisk region i centrala Italien. Vi började åka dit för att jag fick berättat för mig om Castelluccio di Norcia, där de odlar bland annat linser och där fälten exploderar i olika färger i månadsskiftet juni-juli när hela härligheten blommar. Vi åkte till Castelluccio första gången 2014, och har varit där två gånger. Vi har även varit i Norcia, en stad vi har förälskat oss i. Vi har missat den häftigaste blomningen båda gångerna.. och efter förra gången (2016) bestämde jag mig för att nästa gång vara i området (eller Abruzzo, där vi brukar bo när vi är i Italien) och ha koll på nätet för att veta när allt har slagit ut, och kunna åka och ta fantastiska bilder.

Men sen hände den 30 oktober 2016. En stor jordbävning med epicentrum Norcia. Flera andra städer i Umbria hade redan raserats i augusti – sedan kom ett nytt skalv den 26 oktober, och ett till, det största av de tre, den 30 oktober. Jag såg nyheter från Norcia, en kyrka/konvent som rasat utanför stan. men på söndagen i det stora skalvet rasade katedralen på torget i Norcia – och många andra byggnader skadades. På kvällen fick jag veta att Castelluccio nästan helt hade rasat. Det var – och är – en sorg utan dess like.

Vi har inte traskat runt sådär jättemycket i Castelluccio, vilket jag ångrar jättemycket nu. Jag har förstått i efterhand att det finns mycket mer att se där än det lilla torget där vi åt lunch. Och de blommande fälten, förstås. Men jag har lite minnen därifrån iallafall…

Mycket i trakten är skadat, men de håller på och fixar till vägen dit.. en av dem, den som går till Norcia.
Norcia är en så lagom liten stad, med ett ljuvligt litet centrum, ett torg, en kyrka, restauranger, butiker.. många små företag som säljer sina produkter som de odlar i trakten. En härlig stad att strosa i.

Valvet med ”ljugarbänken” där barnen står med hunden finns inte kvar. Det var inbyggt i väggen på kyrkan, och av den stod bara framsidan kvar efter jordbävningen.
Det här inlägget är väl inte helt och fullt förenligt med begreppet gatufotografering. Men när vi snackar städer/byar och att fotografera, kan jag inte glömma Castelluccio och Norcia. Förr eller senare ska vi tillbaka dit… Norcia har klarat sig ok och jag tror centrum har börjat leva igen. Men jag vet inte… hoppas komma dit nästa sommar.


Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *